Wat zijn antioxidanten en waar zitten ze in!

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam helpen te
beschermen tegen oxidatie. Het woord 'antioxidant' betekent ook 'tegen
oxidatie'. De belangrijkste rol van antioxidanten is het beschermen van de
lichaamscellen tegen zogeheten vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die
in het lichaam vrij komen bij oxidatie, bijvoorbeeld tijdens het vrijmaken van
energie uit voedingsstoffen. Daarnaast zijn vrije radicalen aanwezig in
sigarettenrook en vervuilde lucht.

Antioxidanten zorgen ervoor dat de vrije radicalen
onschadelijk gemaakt worden. Voorbeelden van stoffen met een zogenoemde
antioxidantwerking zijn de vitamines C en E en de mineralen selenium (seleen)
en zink.

De werking van antioxidanten

Antioxidanten zijn belangrijk voor een gezonde
stofwisseling. Ze zijn in alle lichaamscellen aanwezig. Onze lichaamscellen
worden, zoals eerder omschreven, beschermd tegen vrije radicalen door een
aantal antioxidantenzymen en door voedingsstoffen, zoals vitamine E, met een
antioxidantwerking.

Het feit dat een bepaalde stof een antioxidantwerking
heeft, zegt echter niet zoveel. De mate van bescherming tegen vrije radicalen
is afhankelijk van twee factoren. De eerste factor is het vermogen van de stof
om in voldoende mate te worden opgenomen in het lichaam. Ten tweede dient de
stof op de juiste plaats in het lichaam (de cel) aanwezig te zijn.

Antioxidanten in voeding

In allerlei voedingsmiddelen zijn antioxidanten van
nature aanwezig. Ze zitten met name in groenten, fruit en noten, maar ook rode
wijn, thee en chocolade bevatten antioxidanten. Belangrijke antioxidanten in de
voeding zijn onder andere vitamine C en vitamine E, chroom en zink.
Tegenwoordig worden antioxidanten ook toegevoegd aan producten, zoals
yoghurtdrank, vanwege hun positieve invloed op de gezondheid.