WAAROM ZIJN AVOCADO’S GEZOND?

Wat zijn avocado's

Avocado's groeien in Centraal en Zuid Amerika, aan 20 meter hoge bomen. De
groenblijvende plant beschikt over een bijzonder systeem om inteelt te
minimaliseren.
Een avocado kan  33 centimeter groot worden en er zijn avocado's met het
gewicht van 2,3 kilogram gemeten. Dat moet een behoorlijk exemplaar zijn
geweest! De avocado's die in Nederland in de supermarkt liggen zijn over het
algemeen wat kleiner en soms eerder rond dan peervormig.

De kleur van de  schil kan variëren van felgroen tot dieppaars, bijna
zwart. Het romige vruchtvlees is groen of geel van kleur en de grote pit in het
midden van de vrucht is mooi bruin. Als de avocado goed rijp is, smaakt het
vruchtvlees een beetje notig en voelt het aan als boter in de mond. Heerlijk!

Waarom zijn avocado's zo gezond?

Goede vetten
De avocado bevat enkelvoudig onverzadigde vetten die goed voor je zijn. Ze
verminderen namelijk het LDL-cholesterol gehalte. Aan de andere kant wordt
dankzij de avocado het 'goede' cholesterolgehalte, HDL-cholesterol, verhoogd.

Vezels
Avocado's bevatten relatief veel vezels. Een avocado bevat zowel onoplosbare
als oplosbare vezels, een combinatie die je niet in veel voedingsmiddelen
vindt. De onoplosbare vezels zorgen voor een gezonde stoelgang. Zo verminder je
ook de kans op darmkanker, omdat de dikke darm effectief wordt schoongemaakt.
De oplosbare vezels helpen je de eetlust onder controle te houden door een vol
gevoel te geven.

Vitamines
Een avocado zit boordevol vitamines, zoals vitamine B, K en E. De eerste zorgen
voor een goedwerkende stofwisseling en een gezonde huid. Vitamine K speelt een
belangrijke rol in het groeien van de botten, zodat op latere leeftijd de
botdichtheid gehandhaafd blijft. Vitamine E helpt aandoeningen als retinopathie
(ziekte aan het netvlies) te voorkomen.

Beschermt tegen oogziekten
Aangezien avocado's een belangrijke bron zijn van de stof luteïne (een
carotenoïde die als een antioxidant werkt), beschermt het tegen oogziekte.

Opname voedingsstoffen
Ze zitten niet alleen boordevol voedingsstoffen, avocado's helpen ook
voedingsstoffen van andere voedingsmiddelen op te nemen. Voeg een avocado aan
je salade en zo krijg je ongemerkt veel meer voedingsstoffen binnen.

Foliumzuur
Ook als je zwanger bent, is het eten van een avocado erg gezond. Een halve
avocado geeft al bijna een kwart van de aanbevolen dagelijkse inname
foliumzuur, een vitamine die het risico op aangeboren afwijkingen verkleint.
Een avocado beschermt dus de ongeboren baby.

Houdt hart gezond
Een hoge inname van foliumzuur is niet alleen gezond voor een ongeboren baby,
maar wordt ook geassocieerd met een lager risico op een hartaanval en hart-en
vaatziekten.

Eiwit
Avocado's bieden alle essentiële aminozuren die noodzakelijk zijn voor het lichaam
om een compleet eiwit te vormen. Dit eiwit wordt gemakkelijk geabsorbeerd omdat
een avocado vezels bevat. Als je minder vlees wilt eten, of kiest voor een
vegetarische of veganistische levensstijl, voeg dan avocado's toe aan jouw
menu.

Werkt ontstekingsremmend
De combinatie van voedingsstoffen werkt ontstekingsremmend. Avocado's helpen om
artrose en reuma te voorkomen of verminderen. Avocado wordt bijvoorbeeld ook
veel gebruikt in gezichtsmaskers en andere schoonheidsproducten.

Conclusie

Avocado's zijn dus een gezond product , Veel mensen denken dat de
avocado een dikmaker is: het is tenslotte een vette vrucht. Het klopt dat de
avocado redelijk wat kilocalorieën bevat: zo'n 170 tot 180 per halve (100
gram), maar de vetten in de avocado zijn vooral gezonde vetten en dus gunstig
voor het cholesterol.