GROENE THEE – POSITIEF EFFECT OP DE GEZONDHEID!!

Groene Thee - Antioxidanten

Groene thee en geneeskracht. Groene thee wordt al ca. 5000 jaar in China
gedronken en toegepast als geneeskrachtig middel. Groene thee is van dezelfde
plant afkomstig als zwarte thee. Het verschil is dat Groene theebladeren eerst
licht worden gestoomd, voordat ze worden gedroogd. Hierdoor worden de zgn.
fermentatie enzymen niet geactiveerd en treedt fermentatie niet op. Groene thee
wordt dus in tegenstelling tot zwarte thee niet gefermenteerd en bevat hierdoor
veel meer waardevolle polyfenolen. Deze polyfenolen zijn zeer krachtige
antioxidanten. Antioxidanten beshermen ons lichaam tegen vrije radicalen die
schade doen aan ons lichaam en verouderingsprocessen versnellen.

Groene Thee - Gezonde Polyfenolen

Polyfenolen in groene thee. Uit diverse onderzoeken naar ongefermenteerde
groene thee komen sterke aanwijzingen naar voren dat groene thee een
beschermend effect heeft bij een aantal serieuze aandoeningen. Ongeveer
eenderde (30 - 40%) van groene thee bestaat uit polyfenolen. Deze polyfenolen
lijken de belangrijkste rol te spelen in deze gezondheidseffecten. Een kop
groene thee bevat gemiddeld zo'n 50 -150 mg polyfenolen.

Groene Thee - Geneeskrachtige Werking

Geneeskrachtige Groene thee (polyfenolen) blijkt de volgende positieve
gezonheidsbevorderende eigenschappen te hebben:

·        Antioxidatieve werking, 'vangt' vrije radicalen

·        Antivirale en antibacteriële activiteit. De polyfenolen blijken
antibacteriële eigenschappen te hebben.

·        Positieve werking op hart, bloeddruk en bloedstolling en cardiovasculaire
aandoeningen. Uit onderzoek komt naar voren dat groene thee een mild
beschermend effect lijkt te hebben bij cardiovasulaire aandoeningen. Het blijkt
het cholesterolgehalte te verlagen, een gunstige werking te hebben op de
bloedplaatjes en de bloeddruk te verlagen

·        Bloedsuikerverlagende werking

·        Leverfunctiestoornissen. Leverbeschermende werking. Groene thee blijkt de
lever te beschermen tegen diverse toxinen c.q. giftige stoffen

Groene Thee - Kankercellen?

Groene thee en kankercellen. Hoewel dit met de nodige voorzichtigheid
gezegd dient te worden, komt er uit onderzoek naar voren dat groene thee
mogelijk ook een rol zou kunnen spelen bij kanker; een anticarcinogene of
chemoprotectieve werking zou kunnen hebben. Het anti-carcinogene effect van
groene thee op de lever en andere organen wordt nog nader onderzocht. In de
wetenschappelijke belangstelling staan onder andere borstkanker,
prostaatkanker, slokdarmkanker, maag-, pancreas- en colonkanker.
De beschermende werking van groene thee heeft waarschijnlijk te maken met een
aantal werkingsmechanismen:

·        Remming van carcinogeenactiverende enzymen

·        Het 'wegvangen' van reactieve tussenstadia van carcinogene stoffen

·        Remming van de vorming van de kankerverwekkende nitrosamines (uit nitraat
en nitriet)

·        Het aanzetten van carcinogene cellen tot cellulaire zelfdoding (apoptose)

Groene Thee - Toepassingen Geneeskunde

De Traditionele Chinese geneeskunde past groene thee toe bij:

·        Hoofdpijn

·        Lichaamspijnen

·        Spijsverteringsproblemen

·        Depressie

·        Immuunzwakte

·        Ontgifting

·        Stimulans algemeen

Groene Thee - Bijwerkingen Cafeïne

Neveneffecten of bijwerkingen van groene thee kunnen veroorzaakt worden
door de cafeïne die in groene thee zit. De cafeïne kan een stimulerende werking
hebben, en kan leiden tot slapeloosheid, onrust en nervositeit. Groene thee bevat echter minder
cafeïne dan koffie. Een kop groene thee bevat gemiddeld 50 mg cafeïne, terwijl
een kop koffie gemiddeld tot zo'n 150 mg cafeïne kan bevatten. Andere
neveneffecten van groene thee zijn nooit geconstateerd. In het 5000 jarig
gebruik van groene thee zijn verder geen bijwerkingen naar voren gekomen.