De gezondheidsvoordelen van kaneel

We hebben allemaal wel eens kaneel geproefd,
misschien in een gerecht, maar zeker in de oer-Hollandse appeltaart of in de
appelflappen. De smaak en de geur van kaneel doet mij altijd denken aan
huiselijke warmte en aan winterse taferelen. Door de toepassing van kaneel in
deze Hollandse gerechten, samen met dat Hollandse wintergevoel, zou je bijna
denken dat het van origine ook een Hollandse specerij is, maar dat is niet
waar.

Wist je dat het regelmatig eten van
kaneel heel veel voordelen heeft voor je gezondheid?

Hieronder de inhoud van het artikel
1. Waar komt kaneel vandaan?
2. Twee belangrijke soorten kaneel
3. Kaneel als geneesmiddel
4. Conclusie

1. Waar komt kaneel vandaan?

Kaneel is niet een of ander lief
plantje waar kaneelstokjes aan groeien, maar kaneel wordt gemaakt van de bast
van de kaneelboom, die zich het beste voelt in een tropisch klimaat. Om
kaneelstokjes te maken wordt de binnenste bast van de boom verwijderd. Deze stukken
worden te drogen gelegd op kokosmatten, waardoor automatisch de kleur veranderd
en de bast zich oprolt. Je kunt deze stokjes gewoon in de supermarkt kopen.
Maar er is ook poeder beschikbaar. Dit is in principe gewoon gemaakt uit deze
zelfde stokjes die vermalen worden.

Kaneel is al heel erg oud, en wordt
al eeuwenlang gebruikt voor het bereiden van voedsel en als medicijn. Dankzij
een gevonden kruidenboek is bekend geworden dat kaneel al rondom het jaar 2800
voor Christus werd gebruikt. Daarnaast werd kaneel ook gebruikt bij het
balsemen van de overledenen, waarschijnlijke vanwege de conserverende
eigenschappen van deze bijzondere specerij.

2.Twee belangrijke soorten kaneel

Er bestaan heel veel soorten kaneel,
maar de meest gebruikte zijn wel de Ceylon Kaneel en de Cassia Kaneel.
In basis maakt het niet zo vreselijk veel uit welke je kiest, want beide
soorten hebben vergelijkbare gezondheidsvoordelen. Het wordt een ander verhaal
als je iedere dag heel veel kaneel gebruikt.

In de Cassia Kaneel zit namelijk een
stof Cumarine, die in normale hoeveelheden geen problemen zal geven. Maar in
grote hoeveelheden kan dit problemen opleveren voor de lever en voor de nieren.
Tot 2 theelepels kaneel per dag is aanvaardbaar, en dan maakt het niet uit
welke soort je kiest.

Gebruik je meer, dan raad ik je aan
om Ceylon Kaneel te gebruiken omdat de hoeveelheid Cumarine in Ceylon Kaneel
fors lager is dan in Cassia Kaneel. Ik zou zeggen, waarom een risico nemen?
Gebruik gewoon Ceylon Kaneel!

3. Kaneel tegen klachten

Zoals gezegd, wordt kaneel al
eeuwenlang gebruikt in de geneeskunde. Denk bijvoorbeeld aan de bestrijding van
verkoudheid, diarree, misselijkheid, winderigheid,
menstruatiepijnen en zelfs tegen koude voeten. Jazeker, ook tegen koude voeten,
want kaneel verwarmt je lichaam! Kaneel is eigenlijk een algemeen toepasbaar
'medicijn' wat je heel erg breed in kunt zetten. Je krijgt eenvoudigweg meer
energie nadat je kaneel hebt gegeten.

Wat wel opvallend is, is het feit
dat de positieve effecten van kaneel nog eens verstrekt worden als het
ingenomen wordt in combinatie met honing. Ook de krachtige werking van honing
wordt hierdoor versterkt. Een typisch geval van 1+1=3. Je zult in het lijstje
hieronder dan ook vaak tegenkomen dat kaneel ingenomen moet worden met honing,
voor een maximaal effect.

Ik wil je er wel heel duidelijk op
wijzen dat het onderzoek(
1) naar de medische werking van kaneel nog steeds niet
voldoende is afgerond om een 100% sluitend bewijs te leveren
. Onderstaande gezondheidsvoordelen
zijn deels gebaseerd op primaire onderzoeken die nog verder uitgewerkt moeten
worden, anderzijds op de ervaringen van de oude Chinezen.

Maar laat je je daardoor niet
weerhouden om dit toe te passen: Zou het niet helpen, dan is er ook geen schade
gedaan. In normale hoeveelheden zijn zowel de kaneel als de honing onschuldig
en zullen er geen ongewenste bijwerkingen optreden.

Kaneel tegen artrose

Uit een recent onderzoek, uitgevoerd
door de Universiteit van Kopenhagen, is gebleken dat kaneel een belangrijke
bijdrage kan leveren aan het verminderen van de pijn die gepaard gaat met artrose. De proefpersonen kregen elke dag
zowel honing als kaneel in hun ontbijtgranen geserveerd. Na ongeveer een week
bleek dat bij het overgrote deel van de proefpersonen de pijn voor een groot
deel was verdwenen. Goed nieuws dus! Sta je hier sceptisch tegenover? Het kan
helemaal geen kwaad om het eens te proberen, maar denk wel om wat ik heb gezegd
in de paragraaf over de twee soorten kaneel. Alles met mate dus!

Kaneel tegen een hoge bloedsuikerspiegel

Er is ook wetenschappelijk onderzoek
gedaan naar de relatie tussen diabetes, en een té hoge bloedsuikerspiegel in het algemeen, en het nuttigen van kaneel. Afhankelijk van wat je eet, en
hoe je eet, stijgt je bloedsuikerspiegel altijd direct na de maaltijd, of
direct nadat je iets eet. Je lichaam gaat insuline aanmaken om de
bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen, en slaat de ongebruikte suikers
(=energie) op als lichaamsvet voor eventueel later gebruik. Bij de proefpersonen
uit het wetenschappelijke onderzoek(2) bleek dat kaneel het bloedsuikerniveau na de maaltijd beter in balans
houdt, dus zonder tussenkomst van insuline.

Tijdens het onderzoek werd ook
gemeten of de hoeveelheid kaneel enige invloed zou hebben, maar daaruit bleek
dat 6 gram, 3 gram of 1 gram nagenoeg niets uitmaakt in het effect. Het
resultaat van het onderzoek is dus duidelijk: Kaneel zorgt voor een beduidend
lagere piek in de bloedsuikerspiegel.

Kaneel tegen schimmelvorming

Kaneel tegen schimmelvorming kan
tweeledig opgevat worden. Ten eerst is gebleken dat het eten waar kaneel
doorheen zit, langer goed bleef dan eten waar géén kaneel doorheen zit. Kaneel
kan dus worden beschouwd als een (wellicht beperkt) conserveermiddel. Aan de
andere kant werkt dit ook in het lichaam tegen aandoeningen die met schimmels
te maken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Candida.

Kaneel als voedsel voor je brein

Kaneel staat al sinds jaar en dag
hoog op de lijst voor voeding die het cognitieve denken stimuleert. Cognitief
heeft te maken met de efficiëntie en de alertheid van het denkvermogen van je
hersenen. Het is de stof Magnesium die er voor zorgt dat je scherper gaat
denken en een beter geheugen krijgt. Daarnaast zit er nog veel Mangaan en IJzer
in kaneel, die een hele positieve bijdrage leveren aan het functioneren van je
hersenen in het algemeen. Dit is allemaal niet alleen maar een aanname, maar
dit is ook gebleken uit een recent onderzoek. Na het eten van kaneel scoorden
de proefpersonen stukken beter op een kennistest dan de proefpersonen die géén
kaneel hadden gegeten.

Kaneel tegen verkoudheid

Kaneel is in staat om virussen en
bacteriën te bestrijden, daar hebben we het al over gehad. Dit is erg handig
als je bijvoorbeeld verkouden bent en veel aan het hoesten bent. Eet, gedurende
een aantal dagen, iedere dag een eetlepel honing en direct daarna een kwart
eetlepel kaneel. Niet alleen goed tegen de hoest en de verkoudheid, het reinigt
ook nog eens je sinussen.

Kaneel tegen een blaasinfectie

Om de bacteriën van een
blaasinfectie snel weg te spoelen, kun je twee eetlepels honing en een
theelepel kaneel oplossen in een glas lauwwarm water. Drink deze mix iedere dag,
totdat de blaasinfectie is verdwenen.

Kaneel tegen maagpijn

Ook hier kunnen we constateren dat
een combinatie van water, kaneel en honing een heilzame werking kan hebben. De
mix reinigt je systeem heel effectief. Daarnaast zou het een positieve werking
hebben tegen een eventuele maagzweer. Ook gaat kaneel eventuele winderigheid
tegen.

Kaneel tegen een hoog cholesterol

Nog een heilzame werking van de
combinatie met water en honing: Zet een lekker bakje thee met drie theelepels
kaneel en twee theelepels honing. Hierdoor kan je cholesterolniveau dalen.

Kaneel tegen een slechte adem

En dan de laatste voor nu. Als je
dagelijks gorgelt met een combinatie van warm water, een theelepel honing en
een theelepel kaneel, ben je binnen een paar dagen van je slechte adem af.

Kaneel voor sporters

Ook in de sport is kaneel toe te
passen: Kaneel zorgt er namelijk voor dat de hoeveelheid anabole eiwitten in de
spiercellen worden verhoogd. Dit heeft als direct gevolg dat er meer
glucose  door de spieren wordt opgenomen waardoor meer energie beschikbaar
zal zijn.

4. Conclusie

Kaneel is een heerlijke specerij die ook nog eens
verantwoordelijk kan zijn voor heel veel kleine en grotere wonderen. Let er wel
op dat je de juiste kaneel neemt, als je een echte grootverbruiker wordt, of
dreigt te worden. Nog een laatste waarschuwing voor zwangere vrouwen: Het wordt
over het algemeen heel sterk afgeraden om kaneel, in wat voor vorm dan ook, te
eten als je zwanger bent of zwanger wilt worden.